Halva kursen avklarad

Ja kära vänner och familj.
Då har man redan gjort halva kursen. Nu återstår det 5 veckor tills det är dags för den riktiga cambridge-tentan som är den 2:a och 6:e december. Kursen är ganska kämpig men det börjar gå lite bättre enligt resultaten på våra övningstentor som vi gör varje vecka.
Nästa vecka så ska vi ha s k "Mock exams", som också är som en övningstenta, men att vi gör det precis som en cambridge tenta är uppbyggd. På måndag så ska vi göra fyra deltentor: Reading, Listening, Writing och Use Of English. På måndag så ska vi göra vårat Speaking test, där man sitter två och två och besvarar frågor som våran examinator tilldelar oss.
Ska bli intressant att se hur det går.

Men nog pratat om tentor.
Som jag nämnde i förra inlägget så har ju skolan flyttat ner till ett litet komplex precis vid Manly beach. För er som inte har läst på min facebook så har det hänt ganska häftiga saker under denna vecka.
För det första så fick vi utan tvekan det bästa klassrummet i byggnaden. Ett klassrum med panoramafönster och utsikt mot stranden och havet + en balkong. Inte illa!
På måndagen när vi hade våran första lektion i det nya klassrummet satte vi oss ner för att kolla igenom uppgifter som vi hade gjort under helgen, och av min stora förvåning så ser jag (ca 200 meter ute till havs) något jätte stort hoppa upp från ytan. Det var en val. Direkt efter så såg man ytterligaren en val visa sig strax ovanför ytan.
Har aldrig sett en val på riktigt. Var ganska otippat att den skulle dyka upp utanför ett klassrum när man satt och hade lektion.
Med andra ord, ganska så häftigt! :D

Nästa dag, på tisdagen så såg vi däremot inga valar, utan istället en delfinfamilj ca 50 meter ut från stranden. Det var en delfinfamilj på ca 10-15 delfiner. Det hade stått i lokaltidningen ca en vecka tidigare att det var en delfinfamilj någonstans i närheten av Manly. Men att de skulle dyka upp utanför klassrummet var också ganska otippat.
Den här dagen var det ganska dåligt väder. Lite mulet och små lokala regnskurar, men vår lärare nämnde att delfiner visar sig oftast under sådana väderförhållanden.

Tyvärr, tyvärr, tyvärr har jag inga bildbevis på detta :( :( :(
Hade inte kameran med mig vid de båda tillfällena, men bortsett från mötet med kolalabjörnar och kängrus så var det nog hittills den häftigaste upplevelsen.


1 månad

Hi everyone!!

 

Det är nu lite över två veckor sedan jag gjorde ett inlägg på bloggen, så jag tycker det nog är på tiden att jag uppdaterar lite.

Exakt en månad har gått sedan jag landade i Sydney. Det är läskigt vad tiden går när man har det roligt. Hur har då de senaste två veckorna varit?

Det senaste två veckorna har varit ganska packade med framför allt plugg men också lite fritidsaktiviteter vid sidan om.  Man märker att det blir varmare och varmare för varje vecka som kommer.  Tyvärr har vädret varit sådär de första tre veckorna. Normalt har det varit mycket moln med lätta regnskurar och ca 16-17 grader. Men nu den senaste veckan har det nästan varit fint varje dag och med temperaturer upp emot 30 grader.

Förra helgen drog jag och några klasskompisar från Cambridgekurserna iväg till Curl Curl beach som är, från Manly sett, den tredje beachen norrut. Det här var min första riktiga dag på stranden. Det blev tyvärr inget första dop. Det var varmt i luften, ca 25-26 grader, men i havet var det bara 17. Så nej, jag nöjde mig med att ligga och steka lite på stranden, vilket många andra från klassen gjorde också. Varför åkte vi till Curl Curl beach? Denna dag hade dom en liten musikfestival precis vid stranden där massa olika band spelade. Kanonbra stämning med många trevliga människor! En lyckad dag med andra ord.

Veckan som kom hade vi en del plugg att göra., men också denna vecka så började personalen på skolan packa ihop saker i lådor och kartonger för att förbereda flytten. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så ska skolan flytta till en byggnad precis intill Manly beach. Byggnaden har tre våningar med stora glasfönster och med stora glasbalkonger på varje våning. Så under lektionstid så kommer nästan alla klasser att ha havsutsikt. Ett ord, NICE!!! Så det ska bli riktigt intressant att se hur det är på måndag då vi har våra första lektioner på det nya stället.

Vad har hänt under helgen? Pga att skolan håller på att flytta så hade vi inga lektioner under fredagen, så istället så anordnade skolan med tre olika aktiviteter som vi fick välja emellan. Antingen kunde man åka till den Botaniska trädgården, man kunde åka till the Law Courts, eller så kunde man ta den hyfsat långa vandringen från Manly längst vattnet hela vägen till Spit Bridge som är c:a 10 km lång. Jag tog det sista alternativet, vilket jag absolut inte ångrade. Man gick igenom torra områden till nästan regnskogsliknande områden, och när man kommit ungefär halvvägs så kom man upp högt upp på toppen av en hög kulle där man hade utsikt mot Manly, havet och sedan några skyskrapor från Sydney på andra sidan. Denna dag var också den varmaste dagen hittills. Inte ett moln på himlen 30°C och inte en vindpust. Det var en utmaning att vandra i denna hetta, men jag valde att ta på mig min aussie hat denna dag vilket hjälpte mig mycket. Under vandringen fick vi också se en del intressanta djur. Något man väldigt ofta fick se var ödlor som var upp mot en halv meter långa.

Trots att de var så många så var det väldigt svårt att lyckas få ett bra foto på dem. Lyckades i alla fall få ett hyfsat bra. (Se bilden nedan)

Vandringen tog ca 3 timmar och man var ganska mör när man sedan kom fram till Spit Bridge. Sedan tog vi en buss tillbaka till Manly.

Väl framme i Manly hade många lagt förslag på att vi skulle träffas på Shelly Beach som är en liten strand söder om Manly Beach. Jag och mina närmast vänner funderade fram och tillbaka på om vi verkligen skulle gå dit för vi var så trötta. Men efter en lunch på Firebird i centrala Manly så blev vi lite piggare och valde att gå till Shelly Beach i alla fall. Det var helt klart rätt beslut vi tog. Vi hittade ett litet ställe på stranden med små palmträd som vi låg under i skuggan, vilket var otroligt skönt efter att ha varit i solen hela dagen. Och jag passade på att ta mitt första dopp i havet J Yeyy!!

Allting var frid och fröjd när jag plötsligt hörde ett skrik bakom mig. Jag gick fram och frågade vad som hade hänt. Då hade den här lilla spindeln dykt upp på ryggen på en student. Det var en Huntsman, eller rättare sagt en baby Huntsman. Den här var kanske 3 cm i bredd, men dessa kan bli minst dubbelt så stora, men är dock helt ofarliga. Men pga av denna lilla harmlösa krabat hade visat sig så skulle halva gänget lämna stranden. Klockan började dock närma sig halv sex och det började bli kallare så då valde även jag och mina närmaste vänner att börja röra sig hemåt.

Lördagen kom och det var dags för utflykt till Blue Mountains. På vägen dit så passade vi på att besöka en Wildelife Park väster om Sydney där man fick chansen att klappa kängrus, koalabjörnar och se på en massa andra djur så som kommer från många olika delar i Australien. Jag tror nog dagens mest intressanta möten var med just kängururna och koalabjörnarna.  Fick också chansen att se en Dingo hund som jag aldrig har sett förut som är en sorts vildhund som lever i Australien. Helt klart en park jag kan rekommendera!

Efter ca en timme var det dags att röra sig mot bussen igen för vidare färd mot Blue Mountains.

När vi kom fram så kom vi till en utsiktspunkt där man kunde se The Three Sisters som är något historiskt monument för aboriginerna. Men fint var det. Vilken utsikt. Man skulle kunna kalla Blue Mountains för Australiens Grand Canyon. En intressant sak som våran guide tog upp var varför det heter just ”Blue” mountains. Det har tydligen med att göra att en sorts olja som finns på träden. När det är varmt och solen lyser på den olja som finns på vissa trädsorter i Blue Mountains så bildas det ett blått dis över kullarna. Därav namnet. På bilden så kan man tydligt se de blåa diset och även det kända Three Sisters.

När vi hade haft våran lunchpaus och samtidigt fått se den fantastiska utsikten så var det dags att påbörja våran vandring ner mot dalen. En mycket intressant vandring där vi fick mycket historisk information och samtidigt en fantastisk natur runt om sig. Fler bilder från denna vandring kan ni se på min profil på Facebook.

Det har varit ett fantastiskt veckoslut med mycket aktiviteter. Vad som händer idag söndag vet jag inte, men jag kan erkänna att jag har en otrolig träningsverk efter all vandring. Kanske ett dopp i poolen? Det är ju fint väder! :)


 

 


Skolan

Då var det helg igen. Redan två veckor har gått.
Veckan har varit ganska lugn, men dock med en del plugg.
I torsdags var det den traditionella utgången med skolan igen där många från skolan träffas på en pub nere i Manly för att umgås och dansa lite.
Vet att vissa har frågat mig lite om hur skolan är och hur den ser ut. Därför tänkte jag passa på att göra detta inlägg för att ni ska kunna få en inblick i hur jag jobbar varje dag.
Byggnaden jag pluggar i är en glasbyggnad på 6 våningar mitt i centrala Manly. Skolans kontor inklusive klassrum är beläget på våningen högst upp i byggnaden. På våningen högst upp finns det också en stor balkong som går runt hela byggnaden. Bilden ovan är tagen från våningen högst upp på balkongen precis utanför skolans reception.
På bilden ovan kan ni se utsikten från balkongen riktning mot Manly Beach. På Andra sidan har man utsikt mot hamnen i Manly. Ibland kan vi ha lektioner på våningen högst upp, men avdelningen för cambridgekurserna är belägna på våning 3.
Vårat klassrum som vi håller till allra mest i är på drygt 25 kvadratmeter och är triangelformat med stora fönster riktat mot hamnen i Manly. Klassen som jag går i består av 15 personer. Alla är hittills väldigt trevliga och har ganska blandade åldrar mellan 16 och 30 år. De flesta är i min ålder mellan 20 och 25. Som jag nämnde tidigare så är det väldigt mycket schweiziska studenter. Jag är den enda från Sverige, en ifrån Korea, en från Brasilien, en från Slovakien och resten är från Schweiz.
Det är sammanlagt tre klasser som läser cambridgekursen, där en klass som läser Cambridge FCE (vilket är den jag läser), och de två andra klasserna läser Cambridge CAE. FCE står för "First Certificate in English" och CAE står för "Certificate in Advanced English". Skillnaderna är helt enkelt att man CAE är något svårare och där ett högre resultat krävs av eleven när man skriver cambridge tentan.
Vi som läser FCE verkar i alla fall fått den absolut skönaste läraren av alla kurserna som går samtidigt. De två andra cambridgeklasserna har fått två äldre damer som lärare medan vi har fått en ung kille som ser ut som en riktig surfare (vilket han är) och har den typiska australensiska accenten. Läraren heter Greg, ser ut att typ vara drygt 25 år, men är 39. (Se bilden till höger)
Hur som hellst en grymt skön person. Det är mycket skämt och skratt under lektionerna trots mycket arbete.
Veckorna består utav två långa dagar och en tre korta. Måndagar och Onsdagar går jag från 08.30 till 15.45 och de andra tre går jag mellan 08.30 och 11.45. Trots mycket plugg så finns det tillräckligt med tid att kunna umgås med klasskompisar efter skolan och under helgerna. Däremot så fick vi reda på förra veckan att skolan ska flytta nu någon gång i oktober. Alla i våran klass blev lite oroliga om det skulle bli ett sämre läge än vad vi har, men istället så ska skolan flytta ner till ett litet komplex precis vid stranden med panoramafönster mot havet.
Ska bli mycket intressant!

Ny vecka

Hej igen alla.
En ny vecka har börjat efter den långhelg som har varit här nere i Australien.
Det har varit en ganska fullpackad helg.
Lördagen var ganska lugn, och vädret var blåsigt kallt och molnigt då man passade på att göra lite hemuppgifter från skolan.

Söndagen var däremot lite mer intressant. Denna dag var det dags för Manly Sea Eagles att möta The Warriors från Nya Zeeland i finalen i australensisk fotboll. Trots att vardera lag kommer från två små orter, så är matchen mer en final där Australien och Nya Zeeland tävlar mot varandra.
Jag och många elever från skolan hade fått höra detta av befolkningen nere och runt om Manly, så jag och några till bestämde oss för att åka ner till Manly, sätta oss på någon bar
och se hur stämningen var.
Den var på topp kan jag lova. Tyckte det räckte med att vara på plats en timme innan matchen börjar, men jag hade fel. Det var proppat med människor på vilken pub man än såg i Manly.
Som tur var hade några från skolan satt sig på en pub nära Manly beach redan två timmar innan och passat platser. Pubben heter Steyne och var tydligen en av de mest populära i sådana här sammanhang.
Detta märktes tydligt, för vart man än satt så hade man alltid sikt mot en TV-skärm så att man kunde se på matchen. Grymt mycket folk med grymt skön stämning. Trots att man inte är ett stort fan av australensisk fotboll så var det ändå otroligt kul att titta på, framför allt i ett sammanhang som detta. Ännu roligare blev det när Manly sedan tog hem matchen med 22-10 mot The Warriors. De glada australenarna visade verkligen hur man skulle fira när mössor och halsdukar kastades överallt, musik spelades där alla sjöng med och ölen fylldes i alla glas. Riktigt härlig syn!

Då var det måndag den 3:e oktober, vilket är en röd dag i Australien. Vädret var lite växlande, så jag och några vänner bestämde oss för att åka in till Sydney för att se om det fanns något intressant att titta på. Vi tog färjan från
Manly Wharf direkt in till Sydney. Vissa hade redan åkt in till staden för att titta runt i Darling Harbor och för att kolla på The Sydney Aquarium. Vi var ganska sent ute. Klockan var redan 4 på eftermiddagen och det var röd dag så många butiker hade redan hunnit stänga, så vi gick raka vägen in till Sydney aquarium.
Otroligt stort ställe med massor med sorter som man aldrig hade sett eller hört talas om. Tre gånger fick man gå rakt in i ett stort akvarium där det första var småfiskar av många olika sorter med fantastiska färger från det stora Berrier Reef. Den andra innehöll större djur så som stingrockor och 3 olika sorters hajar. Otroligt häftigt.
Den tredje var ett jätteakvarium klädd med massa koraller, och innehöll många olika fisksorter från de australensiska kustområderna.
Vi hade tänk att fortsätta titta runt i Sydney efter akvariebesöket, men klockan började närma sig kväll och vädret hade börjat bli sämre, så vi bestämde oss för att börja bege oss hemåt för att göra sig redo för morgondagens första föreläsning efter långhelgen.
Istället för att ta färjan tillbaka så tog jag en buss direkt ifrån Sydney till Wheeler Hights. När man tar bussen från city så åker man alltid över Harbor Bridge där man får en fantastisk vy över staden och Port Jackson som är den jätte stora vilken som sträcker sig ända från Manly, via Sydney ända in till Parramatta som är en förort i Sydneys västra del. 

En ny vecka framför sig. Denna vecka är en dag mindre pga den 3:e oktober, men mycket plugg väntar samtidigt. På fredag kan man åka på valsightseeng om man vill och får plats. Annars kanske man ska ge sig på en första surflektion. Om något blir av får vi se efter fredag.

Ha det bra så länge :)



En vecka i Aussie

En vecka har redan gått. Tiden går men det är samtidigt mycket som har hänt.
Veckan har varit ganska uppbokad med mycket plugg och lite aktiviteter utanför det.
Skolan är, precis som jag nämnde i mitt förra inlägg, tyvärr inte de mest organiserade jag gått på, men det känns som att för att varje dag som går börjar saker komma till en bättre ordning.
Klassen jag har hamnat i består av ungefär 15 personer, där det finns en Korean, en Brasilian, en från Slovakien, jag från Sverige och resten är från Schweiz.
Sedan finns det ytterligare två cambridgeklasser som läser en lite svårare nivå av cambridge. Också där är det ca 15 personer per klass med majoriteten schweiziska elever. Den enda nackdelen är att de har lite svårt att hålla sig ifrån schweizertyskan, men de är samtidigt mycket trevliga och tar lätt in en i det stora schweiziska gänget :).

Det jag definitivt kan trösta er med där hemma i Sverige är att vädret inte har varit det bästa här heller. Under denna vecka har det varit bra väder i två dagar utav 7 då det har varit kallt och regnit och temperaturen har normalt legat på mellan 15 och 20 grader.
Men när solen väl har varit framme så har man passat på. I torsdags åkte jag och 5 personer till in till Sydney med färjan från Manly för att gå runt och titta lite. En blåsig men samtidigt varm tur med färjan, när plötsligt staden visar sig i sin klassika vy framför en. Så grymt läckert!

Väl inne i stan så gick vi runt och tittade lite på Pitt Street som har en hel del olika gallerior. Senare tog vi monorailen för att kunna få en snabb överblick vad saker och ting ligger i stan, och därefter tog vi en sen lunch innan det var dags att åka tillbaka. I Sydney splittrade vi på gruppen för att vissa enklare kunde ta sig från Sydney till där de bor med bl.a. tåg och bussar istället. Själv tog jag bussen direkt från Sydney ut till Wheeler Hights för att äta lite middag med Farfar och Clare.

På kvällen var det sedan dags för den, enligt skolan, traditionella utgången på torsdagen där alla träffas på en klubb i Manly som heter Short Club för att umgås och dansa lite.

På fredag höll vädret i sig, så efter skolan passade jag och några vänner på att ta en lunch tillsammans vid Manly Wharf, för att sedan gå vidare till Manly beach för att titta på några klasskamrater som skulle ta sin första surflektion. Det är skolan som annordnar dessa surflektioner varje vecka på måndagar, onsdagar och fredagar kostnadsfritt så det är bara att anmäla sig när man väl känner för det. Grymt bra!!!
Själv tänker jag nog avvakta några veckor till. Än så länge är det bara runt 16-17 grader i vattnet, på tok för kallt ;).

Efter att vi varit på stranden i drygt två timmar så skulle mina två vänner möta upp två personer de bor tillsammans med i sin värdfamilj. Efter det tänkte vi ta en trip upp på North Head för att få en fin view in mot stan. Men tiden gick och det var längre än vad vi trodde, så vi följde istället Manly beach, via Shelly beach och sedan en bit upp på North Head. Istället fick vi en fantastisk view ut mot havet och kustremsan där man bl.a. kan se Long Reef. Riktigt fint!
Utsikt från North Head med blick mot bl.a. Long Reef
Klockan började närma sig 5 på eftermiddagen, så ganska snart började vi bege oss ner mot Manly igen för att åka hem till våra familjer för en middag. Nu har jag en s k long holiday framför mig där jag har ledigt Lördag, Söndag och Måndag. På måndag är det den 3:e oktober vilket är en röd dag här nere i Australien, då man också vrider om tiden en timme bakåt till sommartid. Vad som kommer hända nu i helgen får vi se. Jag och några till kommer kanske åka in till Sydney igen för att titta lite i Darling Harbour och kanske gå in och titta på Sydney Aquarium. På söndag kväll kommer några från klassen mötas på någon pub i Manly för att dricka lite öl och titta på rugbymachen där Manly möter ett lag från Nya Zeeland. Smatidigt så är det också den stora Jazzfestivalen i Manly under hela långhelgen. Ska bli riktigt intressant att se hur det är!

Hoppas annars alla mår bra där hemma. Ta hand om er.
Kramar från Aussie

RSS 2.0